Wielka Noc 2021

wpis w: Ogłoszenia | 0

Koleżanki i Koledzy, Szanowni Państwo, święto Wielkiej Nocy jest od stuleci wyjątkowe. W 2021 roku tak jak w ubiegłym roku jest szczególne. Jest mniej tłumne, ale zdecydowanie bardziej kameralne i rodzinne. Minione 12 miesięcy „dało nam popalić”. Było zwyczajnie, smutno, … Continued

Andrzej Hibner

wpis w: Ogłoszenia | 0

Zmarł Andrzej Hibner, wyjątkowy łodzianin. Był twórcą witraży, miłośnikiem sztuki i teatru. Kolega odszedł od nas 16 grudnia 2020 r. 74 lat, zbyt szybko, aby rozstać się naszym kolegą Andrzejem. Andrzej Hibner był od zawsze związany z Łodzią. Absolwent Politechniki … Continued

Kondolencje dla Danusi

wpis w: Ogłoszenia | 0

Wieloletniej Prezes Stowarzyszenia Ars Vitrea Polona, naszej Drogiej Koleżance Danusi Czapczyńskiej-Kleszczyńskiej wyrazy głębokiego współczucia i słowa otuchy z powodu śmierci Męża składają Zarząd oraz członkowie Stowarzyszenia Miłośników Witraży Ars Vitrea Polona

Pożegnanie profesora Olgierda Czernera

wpis w: Ogłoszenia | 0

Z wielkim żalem żegnamy prof. dr. hab. Olgierda Czernera architekta, wykładowcę akademickiego, wybitnego konserwatora i muzealnika, honorowego członka Stowarzyszenia Miłośników Witraży ARS VITREA POLONA Profesor Olgierd Czerner jako założyciel i wieloletni dyrektor Muzeum Architektury we Wrocławiu był współtwórcą jednej z … Continued

Zmarł Ireneusz Marciszuk

Z żalem i smutkiem zawiadamiamy, że w miniony piątek 9 sierpnia 2019 r. zmarł nagle Ireneusz Marciszuk. Irek był mężem Katarzyny Tur-Marciszuk, członkiem Stowarzyszenia Miłośników Witraży, fotografikiem i plastykiem Współautor wielu karpackich wystaw m.in. „Zabytki na karpackich bezdrożach”, „Za górą … Continued